Offerte aanvragen

 

Het is belangrijk om je compressor goed te onderhouden. Gelukkig is dit niet moeilijk.

 

Waarom een compressor onderhouden?

 

Door regelmatig onderhoud blijft de compressor optimaal functioneren, verleng je de levensduur en voorkom je gevaarlijke situaties. Raadpleeg altijd eerst de handleiding van de fabrikant voor de beste onderhoudstips voor jouw specifieke type compressor.

 

1. Voorbereiding

 

Voordat je aan de onderhoudsbeurt begint, is het belangrijk dat je de stroom uitschakelt. Haal voor de zekerheid altijd de stekker uit het stopcontact, zodat de compressor niet per ongeluk aangaat en wacht tot de compressor voldoende is afgekoeld. Ontlucht ook de ketel door het openen van de condenswateraftapkraan. Hierover lees je meer in de volgende stap.

 

2. Laat regelmatig het condenswater weglopen

 

Doordat de lucht in de compressor wordt samengeperst, ontstaat er condensatie. De hoge druk in de compressor warmt de lucht op en wanneer deze afkoelt, loopt het reservoir vol met water. Op de lange duur is dit schadelijk voor de compressor, omdat hij van binnenuit gaat roesten en er hierdoor gaatjes ontstaan. Een minuscuul gaatje in de compressor kan leiden tot gevaarlijke situaties. Laat daarom regelmatig het restvocht weglopen via het aftapkraantje aan de onderkant van het reservoir. Doe dit het liefst na elk gebruik. Vergeet voordat je het kraantje open maakt niet een bakje eronder te zetten om het water op te vangen. Het water kan roestig zijn, dus als je geen bruine vlekken wilt op je vloer, zet hem dan op een andere plek of houd een doek bij de hand.

 

3. Controleer het oliepeil

 

Als je een compressor hebt die olie gebruikt, is het belangrijk om regelmatig te controleren of er nog voldoende olie in de motor zit. Heb je een compressor die zonder olie werkt? Ga dan meteen naar stap 5. Controleer het oliepeil door te kijken naar het oliepeilglas, oftewel het glazen oog aan de voorkant van de compressor. Het oliepeil moet tussen de 2 lijntjes vallen die het minimale en maximale peil aangeven. Als het oliepeil te laag is, vul de olie dan bij. Om morsen te voorkomen, maak je hierbij gebruik van een trechter. Wanneer je geen peilglas hebt op jouw compressor, kijk dan met de oliepeilstok of er voldoende olie in zit. Controleer het oliepeil het liefst dagelijks als je de compressor dagelijks gebruikt. Gebruik altijd dezelfde soort olie als die er in de compressor zit. Verschillende oliën mogen niet worden gemixt!

 

4. Vervang de olie

 

In de handleiding staat het aantal werkuren voor jouw type compressor waarna je het beste de olie kan verversen. Dit ligt meestal rond de 250 werkuren. Vervang de olie in ieder geval 1 keer per jaar.

 

5. Controleer de luchtfilters

 

De luchtfilters haal je gemakkelijk uit de compressor. Bij sommige modellen draai je ze los met een schroevendraaier, maar meestal haal je ze er zo uit. Blaas wekelijks de luchtfilters stofvrij. Dit doe je bijvoorbeeld met een blaaspistool, maar gewoon blazen is ook effectief. Als het vuil te hardnekkig is, vervang de luchtfilters dan voor nieuwe. De filters zijn te koop bij de fabrikant van de compressor. Hoe vaker je de compressor gebruikt, hoe vaker je de filters vervangt.